Kako odrediti najbolju veličinu slike za web stranice

Prilikom izrade web stranice, optimizacija slike je ključna. Ako odaberete veličinu slike koja je premala, to dovodi do pikseliziranih slika i loše kvalitete prikaza.

Ali ako je razlučivost slike prevelika, vrijeme učitavanja stranice može natjerati korisnike da čekaju - osobito na mobilnim uređajima. Ignorirajte brzinu web stranice na vlastitu odgovornost!

Dobar programer web stranica to razumije i pronalazi pravu ravnotežu za svaku pojedinačnu sliku. Optimizirane slike pomažu ubrzati vrijeme učitavanja za korisnike čak i na mobilnim uređajima koji koriste 3G.

1. korak: razumite dvije vrste mjerenja veličine slike

"Veličina slike" može imati različita značenja u digitalnom svijetu. Govorite li o veličini slike u bajtu ili veličini slike u pikselu?

Dimenzije slike - mjereno u pikselima

Fizičke slike se mjere u inčima ili centimetrima, zar ne?

Međutim, u slučaju digitalnih slika veličina se mjeri u "broju piksela u širini" x "broju piksela u visini". Na primjer, 150 x 150 je tipična veličina male, kvadratne sličice.

Što je manji broj piksela, to će manja veličina datoteke. Ali ako prisilite manju sliku da se prikaže na zaslonu u veličini većoj od piksela na slici, korisnici bi mogli početi vidjeti izobličenje.

Omjer slike

Jedna stvar koju treba imati na umu kada razgovarate o optimizaciji slike je omjer slike. Ako promijenite širinu ili visinu slike bez promjene potpuno istog omjera u odnosu na drugu, tada će se slike iskriviti.

Ne brinite, mnoštvo alata automatizira ovu promjenu, uključujući alat za optimizaciju na kraju ovog članka.

Samo zapamtite da uredite samo jednu - bilo širinu ili visinu - i pustite alat da automatizira drugu stranu kako bi zadržao točne dimenzije slika.

Kako pronaći veličinu piksela slike na web stranici

Ako već imate sliku na svojoj web stranici koju želite optimizirati, idite na web stranicu i zatim učinite sljedeće:

 1. Kliknite desnom tipkom miša na sliku i odaberite "Provjeri" iz izbornika. (U Chromeu ćete možda morati kliknuti Alati za razvojne programere > Pregledaj)
 2. Odaberite oznaku slike u HTML kodu i vidjet ćete parametre širine i visine na kojima se slika prikazuje.

Koja veličina je najbolja kada kupujete zalihe slika?

Prvo pitanje koje si trebate postaviti je: "Kako ćete koristiti sliku?"

Hoćeš li ikada ispisati sliku? Ako je tako, možda će vam trebati slika visoke rezolucije s velikim svojstvima širine x visine i 300 DPI (točaka po inču). Što je veći vaš ispis, potrebna vam je veća veličina piksela.

U tom slučaju preuzmite potrebnu veličinu i smanjite veličinu slike za svoju web stranicu (pogledajte korake u nastavku).

U suprotnom, nikad ne preuzimajte sliku širine veće od 2000 piksela jer je to veće od većine zaslona. Čak i ako je ista cijena kao na web-mjestu za fotografije, neće vam pomoći. Samo vam neće trebati tako velike digitalne slikovne datoteke i samo će zauzeti više prostora na vašem tvrdom disku.

Hoće li se koristiti kao slika heroja od ruba do ruba? Ili će slika biti samo mala grafika pored info okvira?

Ako će slika zauzeti cijeli zaslon, a želite da izgleda sjajno na gotovo svim zaslonima, mogli biste je povećati do širine od 1920 piksela.

Međutim, maksimalna širina od 1280 piksela dobra je smjernica za gotovo svaku upotrebu, čak i za glavnu sliku.

Korak 2: Razumijevanje formata datoteka za slikovne datoteke

.jpg u odnosu na .png u odnosu na MOZjpeg u odnosu na .webp u odnosu na .avif

Kratak i sladak sažetak formata datoteka:

Izvorne JPG slike s vašeg telefona/fotoaparata su prekrasne - ali izvorni format datoteke je prevelik (obično mb ne kb) da bi se brzo učitao na web stranicama.

PNG formati datoteka podržavaju prozirne pozadine. JPG-ovi ne. Oboje su još uvijek preveliki.

Za web stranice koristite:

 • Optimizirani MOZjpeg (završeci datoteka i dalje su .jpg formati datoteka, tako da se mogu koristiti kada su potrebni .jpg formati slika)
 • .webp - novi tip u gradu, ne podržavaju mrtvi preglednici poput Internet Explorera
 • .avif - stvarno novi i poboljšani klinac u bloku kojeg podržava većina preglednika, ali ne podržava WordPress odmah nakon pisanja ovog teksta (kraj 2022.).

Kada će WordPress podržavati .avif (AVIF) format datoteke?

O ovome još nema riječi od gospodara WordPressa. Uredit ćemo ovu objavu čim objave. Ako su već najavili podršku za .avif slike i čuli ste za to, ostavite komentar!

Koji je najbolji format datoteke za slike web stranice?
Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke:

 • .png je teško optimizirati. Nemojte ih koristiti za svoju web stranicu.
 • MOZjpeg je kompatibilan s gotovo svime - ali ne možete imati prozirne pozadine.
 • .webp je kompatibilan sa svim modernim preglednicima, WordPress web stranicama i većinom drugih popularnih sustava za upravljanje sadržajem (CMS). Također omogućuje transparentne pozadine. Naravno, nije tako široko prihvaćen kao .jpg ili .png datoteke.
 • .avif je ultimativni u optimizaciji, ali još nije kompatibilan s mnogo CMS-a.

Naša interna politika za sada: koristite MOZjpeg kada je to moguće kako biste omogućili korištenje slika u širem rasponu sustava i koristite .webp kada su potrebne prozirne pozadine.

 • Pravila za najbolju veličinu slike na web stranicama
 • Uvijek nastojte da dimenzije slike budu slične veličini za koju ćete je koristiti na web stranici
 • Neka veličina datoteke bude ispod 100 kb za normalne slike
 • Idite do 200 kb za velike slike kao što su herojske slike od ruba do ruba.
 • Što manji to bolji. Provjerite izgledaju li dobro na vašem zaslonu.
cross